Vijeće ministara BiH je na današnjoj 17. redovnoj sjednici ove godine raspravljalo o jednoj jedinoj tački dnevnog reda “Novi status BiH”.

Na sjednici koja je trajala 1h 15min (uračunata pauza 1h) ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kao predlagač za govornicom vijeća obrazložio svoj prijedlog.

Naime, radi se o uvođenju novog statusa za našu zemlju. “Vođeni pozitivnim iskustvima u privredi gdje ovo rješenje već godinama ima ogroman uspjeh odlučili smo da isti oblik prenesemo na državni nivo”, izjavio je ministar.

Bosna i Hercegovina će od 01. Januara 2016. godine na svim svojim graničnim prijelazima što uključuje i medjunarodne aerodrome na vidnom mjestu istaknuti tablu “Država u pripremi”.

Ministar je u svom ekspozeu dalje objasnio: “Kada ste država onda imate obavezu da brinete o svojim građanima, da im omogućite zaposlenje, zdravstvenu zaštitu, kvalitetno obrazovanje, penzije… i što je najgore imate ogroman pritisak od strane kreditora te Evropske unije. Ovime bismo se riješili tog pritiska jer možemo da djelujemo kao država a u suštini to nismo“, te dodao: “Evo primjer jedne male radnje na Baščaršiji. Dodje čovjek iznajmi poslovni prostor ode do opštine raspita se o otvaranju firme te svrati do najbiliže kopirnice gdje mu isprintaju papir na kojem piše “Radnja u pripremi”. Sa tim papirom na svojim vratima on neometano može raditi odnosno prodavati proizvode ili vršiti usluge. Najbolji dio ove priče je da ne mora izvršavati nikakve obaveze od kojih i onako nema nikakve koristi.”

Autor: Frki (čitatelj SATIRAnje.com)

SATIRAnje.com